Din Hurtige Guide til Valg af Dessertvin

Dessertvin

Dessertvin er en af de mange vine, som rigtigt mange holder af. Den er typisk sød, og tilgængeligt i mange forskellige sorter og smagsvarianter. Der er subtile og komplekse måder at kombinere en flaske dessertvin perfekt med en dessert. Dessertvin er normalt en sød vin, i mange tilfælde er det meningen, at den skal parres med en dessert. Men det er faktisk ikke altid tilfældet – nogle søde vine er virkelig alsidige, og kan også med fordel kobles sammen med et komplet måltid. For at vælge den rigtige vin, er der nogle punkter der skal følges. De mest succesrige sammenkoblinger er dem, hvor vin og mad komplimentere hinanden med deres rigdom og tekstur. Kontrastskabende smagsparringer fungerer også, men er sværere at lave ordentligt. Reglerne tager højde for den type mad, der serveres, herunder madens smag, tekstur, surhed, sødme, salthed og bitterhed. Nedenfor er nogle retningslinjer for sammenkobling af vin baseret på en række smagsaspekter.

 

Fedt

Fede fødevarer er eksempelvis et godt stykke bøf, en gryderet, en smørbaseret dessert eller noget andet, der har et mærkbart fedtindhold. Et generelt punkt at huske er, at du er nødt til at afbalancere fedtets smag med syre eller tannin, eller matcher dens rigdom med alkohol. Så når man for eksempel skal finde den rigtige vin til en bøf, er vine der er højere i surhed eller resterende tanniner, det rigtige valg. Det er derfor du ofte ser bøf, der er parret med en Cabernet-baseret vin – de resterende tanniner i denne vin afbalancerer fedtindholdet, og skaber en rigtig god samlet smagsoplevelse. Rosevin går også rigtig godt med en dessert, der består af store mængder smør eller på anden vis har et højt fedtinhold.

 

Syre

Syr tilføjer nerve, friskhed og giver et løft til en vin, og kan gøre det samme for mad. Tænk på en hvordan en friskpresset citron, på et frisk stykke fisk eller en østers, kan gøre en verden til forskel. Når man parrer en vin med mad, der i sig selv er ret syrligt, er den generelle regel altså, at finde en vin med et syreindhold, der mindst svarer til surheden af maden. Vine, der har en lavere surhedsgrad, vil smage for blidt, og blive udvasket af madens syrlighed. Sauvignon Blanc eller Semillon er gode vine at parre med syreholdig mad. Som dessertvin kan du tænke på en fransk sauterne lavet med en Semillon-drue eller en Tokaji.

 

Salt

Salte fødevarer kan være vanskelige at finde vin til, men de går typisk bemærkelsesværdigt godt med søde vine. Et perfekt eksempel er en Sauternevin med blå ost. Årsagen til, at søde vine generelt går godt med salt mad, er på grund af de kontraster der er i smagen. Når du parrer vin med mad, skal smagene enten komplimentere hinanden, eller skabe kontrast. Med salt mad og sød vin skaber kontrasten en virkelig interessant oplevelse.

Du vil måske også kunne lide det..